Drie Generaties Koetsenruijter

Beide opa’s van Tim en Guus zijn vanuit Brabant
(Dinteloord en Rozendaal) naar de Noordoostpolder gekomen en als pionier aan de gang
gegaan. Na vroeg overlijden van Opa Kees Koetsenruijter heeft zoon René Koetsenruijter de
boerderij voortgezet. Op 36 ha pachtgrond met koeien en stieren is er tot 1985 geboerd, toen
is het vee weggegaan en heeft René zich geconcentreerd op pootaardappelen, en is toen
ook land gaan huren en ruilen om uit te breiden met deze teelt. Guus en Tim zijn vanaf
2000/2005 in maatschap gegaan en runnen nu het bedrijf. Zij hebben een heldere toekomstvisie en maakten bewust de overstap naar biologische landbouw, gedreven door hun overtuiging dat ecologie en duurzaamheid essentieel zijn voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Landbouw & teelt van natuurlijke producten

Onze missie

Wij produceren gezond en veilig voedsel waarin ecologie en dierenwelzijn samenkomen. We streven naar landbouw die klimaatverandering tegengaat en natuurlijke kringlopen respecteert. Agro-ecologie staat daarbij centraal: we willen burgers betrekken, kennis delen en een voorbeeld kunnen zijn voor collega-ondernemers en beleidsmakers die werken aan een toekomstbestendige landbouw.

Onze Visie

We willen ons bedrijf verder verduurzamen en verbreden door nieuwe teelten toe te voegen en meer biobased gewassen te telen. Eiwitgewassen voor humane consumptie spelen daarin een belangrijke rol. Ook agroforestry wordt een structureel onderdeel van ons bedrijf. Door moderne gebouwen, robotisering en slimme logistiek willen we werkplezier vergroten en arbeid verlichten. De inzichten uit de biologische sector gebruiken we om ook onze gangbare teelt te verbeteren.

Onze Toekomst Strategie

Om biodiversiteit en bodemgezondheid te verbeteren, stappen we in 2026 over naar een 1-op-8 bouwplan en telen we biobased gewassen zoals vlas en vezelhennep.

Winterveldbonen breiden we uit als krachtvoer voor vee, met afzetkansen voor humane
consumptie. In 2025 starten we met agroforestry op 24 ha en verkennen we kleinschalig
notenteelt als extra opbrengst. Ook realiseren we in 2026 een kippenweide met 249 kippen
waarin bomen en struiken een belangrijke rol spelen met een diversiteit aan soorten en uit
probeersels van vruchten. We maken ook een wandelpad om agro-ecologie tastbaar te
maken.

We investeren in techniek zoals een onkruidrobot om arbeid te besparen en ons bio areaal te
vergroten. De verwerkingsloodsen worden in 2026 vernieuwd i.s.m. Boes en Kok en
bouwbedrijf Doorn. Door biologische inzichten gebruiken we minder kunstmest en meer
natuurlijke meststoffen in onze gangbare teelten. We investeren in mestopslag en plannen
een drijfmestsilo in 2026.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.